do czego cząber

do czego cząber

Pytania i Odpowiedzido czego cząber
Zespół Qlix Personel zapytał 11 miesięcy temu

Cząber to bardzo stara przyprawa, swoją historią sięgająca około dwóch tysięcy lat wstecz. Była używana przez Europejczyków przed dotarciem na Stary Kontynent przypraw z tropików, w tym niezastąpionego dzisiaj pieprzu. Cząber jest przyprawą o smaku bardzo wyrazistym, przez co lekka nutka wsypana do potrawy tworzy swoistą kompozycję smaków. Można użyć go do takich potraw, jak domowe zapiekanki – wraz z pomidorem utworzy wspaniałą kompozycję, świetnie również spisuje się w zestawieniu z daniami jajecznymi, takimi jak omlety czy jajecznica – nie dodawajmy go jednak zbyt wiele, ponieważ posiada naprawdę wyrazisty smak. Cząber ma szerokie spektrum zastosowania. Świetnie nada się jako składnik farszu do uszek lub pierogów z mięsem, można dodawać go do fasoli, grochu, soczewicy. Szczególnie cząber nada się do roślin strączkowych, ponieważ wspomaga ich trawienie. Wielu z nas po zjedzeniu miski fasolki po bretońsku ma wzdęcia. Cząber dodany podczas gotowania na pewno je zmniejszy. Ponadto, ziele to uważane jest za afrodyzjak.

Twoja odpowiedź

16 + 7 =

Ostatnie pytania

Pytania z odpowiedziami