do czego cząber

do czego cząber

Pytania i Odpowiedzido czego cząber
Zespół Qlix Personel zapytał 6 miesięcy temu

Cząber to bardzo stara przyprawa, swoją historią sięgająca około dwóch tysięcy lat wstecz. Była używana przez Europejczyków przed dotarciem na Stary Kontynent przypraw z tropików, w tym niezastąpionego dzisiaj pieprzu. Cząber jest przyprawą o smaku bardzo wyrazistym, przez co lekka nutka wsypana do potrawy tworzy swoistą kompozycję smaków. Można użyć go do takich potraw, jak domowe zapiekanki – wraz z pomidorem utworzy wspaniałą kompozycję, świetnie również spisuje się w zestawieniu z daniami jajecznymi, takimi jak omlety czy jajecznica – nie dodawajmy go jednak zbyt wiele, ponieważ posiada naprawdę wyrazisty smak. Cząber ma szerokie spektrum zastosowania. Świetnie nada się jako składnik farszu do uszek lub pierogów z mięsem, można dodawać go do fasoli, grochu, soczewicy. Szczególnie cząber nada się do roślin strączkowych, ponieważ wspomaga ich trawienie. Wielu z nas po zjedzeniu miski fasolki po bretońsku ma wzdęcia. Cząber dodany podczas gotowania na pewno je zmniejszy. Ponadto, ziele to uważane jest za afrodyzjak.

Twoja odpowiedź

13 + 3 =

Ostatnie pytania

Pytania z odpowiedziami