ile fermentuje wino?

ile fermentuje wino?

Pytania i Odpowiedziile fermentuje wino?
Zespół Qlix Personel zapytał 2 lata temu

Wino domowe, zrobione przez nas samych zdobywa coraz więcej zwolenników. Alkohol ten możemy pędzić z różnego rodzaju owoców winogron, porzeczek, wiśni, czarnego bzu czy agrestu. Możemy użyć do tego nawet warzyw. Mile widziane jest też dodanie jakichś innych produktów np. orzechów, czy rodzynek. Produkty z których wykonujemy ten napój powinny być dojrzałe. W każdym razie nie tylko one będą nam potrzebne do zrobienia wina ale także odpowiedni sprzęt. Najważniejszy jest gąsior czyli beczka lub puszka w której warzymy wino, korek, który odetnie dopływ powietrza, rurka destylacyjna do zlewania płynu, butelki. W zależności od owoców konieczne jest dodanie drożdży, jeśli używamy winogron to nie musimy się troszczyć o nie. Owoce lub warzywa należy zetrzeć, zmiażdżyć w sokowirówce, jest to tzw. moszcz. Z reguły na jego litr przypada tyle samo cukru. Przekładamy to wszystko do gąsiora następnie dodajemy rozpuszczone drożdże, trochę wody. Zatykamy to wszystko korkiem, wkładamy rurkę i czekamy. Czas fermentacji zależny jest od proporcji jakie dodaliśmy sam moszcz fermentuje od 2-4 dni. Następnie wino zacznie bomblować i należy je kilka razy zlewać do buteleczek. Kiedy piana kończy się nie należy już niczego zlewać a odstawić płyn i w zależności od procentów jakie chcemy uzyskać zostawiamy je. Wina lekkie fermentują 3-5 tygodni, wina średnio mocne od 4- 8 tygodni wina mocne od 8 do 16 tygodni.

Twoja odpowiedź

2 + 0 =