Jak długo fermentuje wino z winogron?

Jak długo fermentuje wino z winogron?

Pytania i OdpowiedziJak długo fermentuje wino z winogron?
Zespół Qlix Personel zapytał 2 lata temu

Wino z winogron fermentuje do dwóch miesięcy. Aby wino się dobrze sfermentowało, proces ten powinien przebiegać w trzech fazach. Pierwsza z nich to zafermentowanie, które trwa jeden lub dwa dni. Wtedy drożdże intensywnie się rozmnażają, a wydzielany przez nie dwutlenek węgla tworzy pianę, którą możemy zaobserwować na powierzchni trunku. Kolejny etap fermentacji następuje, kiedy stężenie alkoholu sięga 4-5% i drożdże przestają się rozmnażać. Potem jest czas tzw. fermentacji burzliwej i trwa do dwóch tygodni. Wtedy młode komórki drożdży przerabiają cukier na alkohol, aż jego stężenie osiągnie 15%. Trzecia faza to fermentacja cicha (dofermentowanie) i trwa od 3 do 6 tygodni: drożdże fermentują coraz wolniej. Fermentacja powinna odbywać się w odpowiednich warunkach. Optymalna temperatura to 20-25 stopni. Przy chłodniejszej temperaturze (niższej niż 18 stopni) fermentacja nie przebiegnie prawidłowo. Etap intensywnej fermentacji może się odbywać w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura około 19 stopni.

Twoja odpowiedź

9 + 8 =