jak gotowac kasze gryczana na sypko

jak gotowac kasze gryczana na sypko

Pytania i Odpowiedzijak gotowac kasze gryczana na sypko
Zespół Qlix Personel zapytał 2 lata temu

Niektórzy gotują kaszę w ten sposób, że do gotującej wody wsypują konkretną jej ilość, a potem tylko czekają, aż kasza wchłonie całość wody, po czym zasaidają do kolacji. Jak jednak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Jak w przypadku gotowania każdej kaszy, obowiązuje zasada dwóch szklanek wody na jedną szklankę kaszy, ponieważ to zapewnia doskonały smak i nie pozwoli na to, by garnek się przypalił. Co do tego ostatniego, należy pamiętać o robieniu kaszy w garnku o bardzo grubym dnie i nie zapominać o przykryciu go. Gotujemy wodę, jeśli ktoś lubi, można dodać jakieś niewielkie przyprawy jak liść laurowy lub majeranek, ale to już zależy od upodobań kulinarnych gotującego i nie ma w tej kwestii jakichkolwiek wskazań i przeciwskazań. Kolejne o czym trzeba pamiętać, to gotowanie kaszy na minimalnym ogniu, żeby odpowiednio “doszła”, mogła spokojnie wchłonąć wodę i nabrać wspaniałego smaku. Po zdjęciu garnka z palnika, należy objąć go kocem i zostawić w takiej hibernacji na około trzydzieści minut. To sprawi, że kasza nie będzie kleista, lecz sypka. Nie jest konieczne płukanie kaszy gryczanej przed przystępowaniem do gotowania.

Twoja odpowiedź

17 + 10 =

Ostatnie pytania

Pytania z odpowiedziami