Jak przygotować gołąbki?

Jak przygotować gołąbki?

Pytania i OdpowiedziJak przygotować gołąbki?
Zespół Qlix Personel zapytał 2 lata temu

Do przygotowania gołąbków potrzebne są: luźna główka kapusty białej lub włoskiej (1 ¼ – 1 ½ kg), 1 szklanka ryżu, 1 cebula, 3 łyżki oleju, 20 dkg wieprzowiny bez kości lub chudego wędzonego boczku, sól, pieprz naturalny lub ziołowy, około 2 szklanki wody lub rosołu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki. Kapustę należy umyć, okrajać lub wydrążyć głąb, a następnie obgotować we wrzącej wodzie. Kiedy liście będą miękkie – oddzielić je widelcem i wkładać do cedzaka. W momencie, gdy będą już całkiem odsączone, należy je rozłożyć i lekko rozbić tłuczkiem lub ściąć nożem główny nerw. Następnie pokrojoną w kawałki cebulę usmażyć na oleju, a ryż sparzyć. Pokrojone w większe kawałki mięso należy zemleć wraz z usmażoną cebulą, a następnie wymieszać z ryżem. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na środku każdego liścia należy położyć porcję nadzienia, boki zawinąć do środka i zwinąć gołąbka. Resztę liści pokroić (lub nie) i wyłożyć nimi dno obszernego (szerokiego) rondla. Gołąbki ułożyć ciasno, podlać gorącą wodą lub wywarem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Sos podprawić koncentratem pomidorowym i mąką wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować. Podawać z ziemniakami lub pieczywem. Zamiast ryżu można użyć kaszy jęczmiennej (perłowa gruba siekana lub pęczak). Zamiast parzyć, kaszę można ugotować na półmiękko, a nadzienie – zamiast z surowego mięsa – wykonać z gotowanego, z wszelkich okrawków pieczonego lub duszonego mięsa, wędlin itp. Można także zmienić wzajemne proporcje między składnikami, dając mniej kaszy, a więcej mięsa (1/2 szklanki kaszy, 30 dkg mięsa).

Twoja odpowiedź

6 + 11 =