Jak przygotować ostrygi

Jak przygotować ostrygi

Pytania i OdpowiedziJak przygotować ostrygi
Zespół Qlix Personel zapytał 6 miesięcy temu

Ostrygi to synonim luksusu, uważane są również za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Najważniejszą rzeczą, na którą musimy zwrócić uwagę, gdy chcemy przygotować ostrygi, to ich świeżość. Kupujemy ostrygi tylko i wyłącznie u sprawdzonego dostawcy. Gdy nam się to uda, należy skontrolować czy każda z zakupionych muszli jest dokładnie zamknięta. Jeżeli jest ona uchylona to należy w nią lekko popukać – jeśli się zamknie, to ostryga nadaje się do spożycia. Gdy nie będzie żadnej reakcji – mięczak niestety nie nadaje się do jedzenia. Najprostszy sposób przygotowania ostryg, a zarazem polecany przez wszystkich koneserów – to podanie surowych, żywych ostryg na półmisku wypełnionym lodem, z dodatkiem cytryny. Aby przygotować ostrygi do podania, bardzo dokładnie myjemy muszlę pod bieżącą wodą, potem chwytamy ją płaską stroną skierowaną ku górze. Bierzemy niewielki, sztywny nożyk i wsuwamy go między dwie połówki muszli, zaczynając od dłuższej krawędzi, kierując się w stronę środka. Gdy napotykamy opór, przecinamy mięsień łączący małża z górną połową muszli i delikatnie podnosimy tak, aby nie uronić drogocennego soku znajdującego się wewnątrz. Muszlę delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Twoja odpowiedź

17 + 13 =

Ostatnie pytania

Pytania z odpowiedziami