jak przygotować zielone szparagi

jak przygotować zielone szparagi

Pytania i Odpowiedzijak przygotować zielone szparagi
Zespół Qlix Personel zapytał 2 lata temu

Zielone szparagi kupujemy tylko jędrne i soczyste. Świeżość szparagów można sprawdzić uciskając ich główkę – powinna wówczas wypłynąć niewielka ilość soku. Szparagi zielone są delikatne i, w przeciwieństwie do białych, nie zawierają dużej ilości łyka, stąd nie ma potrzeby ich obierania. Warzywa myjemy i osuszamy, następnie odkrawamy zdrewniałą końcówkę. Do gotowania szparagów najlepiej przygotować wysoki, wąski garnek. Na rynku dostępne są też specjalne urządzenia do ich gotowania. Do naczynia wlewamy wodę, wsypujemy sól i odrobinę cukru. Doprowadzamy ją do wrzenia i wkładamy szparagi tak, by znajdowały się w pionie, a główki wystawały ponad poziom płynu. Jeśli mamy szeroki garnek warto związać pęczek szparagów nitką, by się nie wywracały. Gotujemy je przez 5 -10 minut, sprawdzając widelcem ich miękkość. Delikatne główki szparagów zmiękną pod wpływem pary wodnej. Szparagi podajemy z sosem holenderskim, beszamelowym lub polane podpieczoną na maśle bułką tartą. Można z nich przyrządzić również zupy krem, tarty czy zapiekanki.

Twoja odpowiedź

19 + 4 =