Jak przyspieszyć tężenie galaretki?

Jak przyspieszyć tężenie galaretki?

Pytania i OdpowiedziJak przyspieszyć tężenie galaretki?
Zespół Qlix Personel zapytał 2 lata temu

Galaretka jest to w zasadzie chemia zalana wodą i dokładnie rozmieszana, ma różne smaki, owocowe i z dodatkami, może mieć także różne barwy w tym filetową czy niebieską. W każdym razie bardziej naturalną odmianą galaretki jest żelatyna, może ona być w proszku lub w płynie, może być ona składnikiem galarety z nóżek czy rosołu, wtedy dodaje się do niej jeszcze mięso, jajko i groszek. Z kolei ta słodka galaretka jest elementem wielu deserów, wystarczy do niej dodać bitej śmietany i to wystarczy. Można umieścić ją w ciastach lub innych wyrobach. Zawsze na opakowaniu galaretki pisze, że nie należy dodawać do niej ananasa i kiwi, ponieważ wtedy się nie zastygnie. Tężenie jest to proces w którym nasza galaretka zmienia stan z ciekłego na stały. Przede wszystkim najpierw woda, którą zalaliśmy proszek powinna ostygnąć, możemy ją więc odstawić w chłodne miejsce, następnie gdy ostygnie dajemy ją do lodówki., niska temperatura przyśpieszy proces tężenia galaretki. Gdy zastygnie możemy ją dalej przetworzyć wedle naszych upodobań.

Twoja odpowiedź

11 + 4 =