jak ugotować białą kiełbasę

jak ugotować białą kiełbasę

Pytania i Odpowiedzijak ugotować białą kiełbasę
Zespół Qlix Personel zapytał 2 lata temu

Biała kiełbasa jest przysmakiem wielu osób. Dobrze przygotowana ma delikatny smak i charakterystyczny aromat ziół, głównie majeranku i czosnku używanych do jej produkcji. Kiełbasy białej nie gotujemy, a jedynie sparzamy ją. Przed parzeniem kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wrzucamy laski kiełbasy do garnka z wrzącą wodą i doprowadzamy do jej ponownego wrzenia. Zaraz po tym wyciągamy ją, by skóra nie popękała. Podajemy na ciepło, z dodatkiem chrzanu, musztardy lub żurawiny. Innym sposobem przygotowania białej kiełbasy jest jej upieczenie w piekarniku. Układamy ją wówczas w brytfannie, dodajemy pokrojoną cebulę i jabłka w ćwiartki, podlewamy wszystko białym winem lub bulionem. Pieczemy w piecu nagrzanym do temperatury 18 stopni Celsjusza przez około pół godziny. Kiełbasa jest gotowa, gdy nabierze złocistego koloru. Podajemy ją na ciepło, z dodatkiem pajdy świeżego chleba. Najprostszą jednak metodą jest jednak przyrządzenie białej kiełbasy na grillu. Uważać należy tylko, by nie pozostawała na ruszcie zbyt długo, bo popęka i nie będzie wyglądać estetycznie.

Twoja odpowiedź

7 + 17 =

Ostatnie pytania

Pytania z odpowiedziami