jak ugotować fasolkę szparagową

jak ugotować fasolkę szparagową

Pytania i Odpowiedzijak ugotować fasolkę szparagową
Zespół Qlix Personel zapytał 2 lata temu

Ugotowanie fasolki szparagowej nie jest żadnym problemem nawet dla kogoś, kto z gotowaniem ma na codzień niewiele wspólnego. Można ją gotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na wrzuceniu umytej i przebranej fasolki do lekko osolonej wody i gotowaniu jej przez maksymalnie kwadrans. W czasie gotowania warto fasolkę sprawdzać, ponieważ młoda może się rozgotować. Inny sposób polega na gotowaniu fasolki na parze. Jest trochę bezpieczniejszy, tu jednak również należy od czasu do czasu ją sprawdzić. W obydwu przypadkach należy pamiętać o wcześniejszym odcięciu z obydwu stron końcówek ze strąków. Następnie na patelni roztapiamy odrobinę masła i wrzucamy tartą bułkę, po czym dodajemy do tej panierki ugotowaną fasolkę. Jeżeli ktoś jest na diecie, zamiast panierki może dodać odrobinę oliwy z oliwek. Ciekawym urozmaiceniem fasolki szparagowej jest sos holenderski albo dressing złożony z oliwy, czosnku, cytryny i tartego owczego sera. Zamiast owczego sera można również dodać pokruszony ser feta. Fasolka szparagowa może być dodatkiem do drugiego dania, może też być serwowana jako lekka, sezonowa przekąska.

Twoja odpowiedź

4 + 4 =