jak ugotować marchewkę

jak ugotować marchewkę

Pytania i Odpowiedzijak ugotować marchewkę
Zespół Qlix Personel zapytał 2 lata temu

Sposoby gotowania marchewki są różne. Najpierw, przed włożeniem jej do wody i gotowaniem, należy ją porządnie umyć i odciąć oba końce. Nie należy obierać jej ze skórki – marchewka, tracąc swoje “ubranie”, łatwiej również pozbywa się bardzo cennych składników odżywczych, które w sobie zawiera. W zależności od tego, do czego posłuży nam marchewka – czy np. do zupy czy stanowić będzie samodzielne danie, można włożyć ją do małej ilości zimnej wody (w pierwszym przypadku – nie straci wspaniałego aromatu), lub już wrzucić do gotującej się wody, co pozwoli zachować jej cenne soki, które tak świetnie smakują w marchewkowym dodatku do obiadu. Należy marchew gotować mniej więcej przez pół godziny, może być nieco krócej. Zależy to od miękkości, jaką chcemy wydobyć. Nie zapominajmy o dobrym posoleniu wody, niektóre gospodynie decydują się również na małe posłodzenie gotującej się wody. Dobrze jest gotować marchewkę, przykrywając garnek pokrywką – dzięki temu marchew nie straci swoich witaminowych właściwości.

Twoja odpowiedź

13 + 7 =

Ostatnie pytania

Pytania z odpowiedziami