jak założyć restaurację

jak założyć restaurację

Pytania i Odpowiedzijak założyć restaurację
Zespół Qlix Personel zapytał 2 lata temu

Posiadanie własnej restauracji jest marzeniem wielu świetnie gotujących gospodyń domowych, menadżerów korporacji czy młodych adeptów sztuki kulinarnej. Aby jednak udało się otworzyć dobrze prosperujący lokal należy mieć masę szczęścia, dobrze przygotowany biznesplan i pomysł na realizację tego przedsięwzięcia. Restauracja bowiem to nie tylko wnętrza, stoliki, kwiaty. To też, a może przede wszystkim, doskonały szef kuchni. Jego zadanie polega na wymyśleniu karty dań tak, by była ona spójna, nadawała indywidualny charakter temu miejscu i bazowała na sezonowych i lokalnych produktach. Jeśli planujemy otworzyć małą, kameralną knajpkę, nie ma co porywać się na kartę dań z dziesiątkami różnych potraw, gdyż wiadomym jest, że wówczas większość produktów będzie musiała być przygotowywana wcześniej i mrożona. Lepiej postawić na kilka, szlagierowych dań, na które klienci będą wracać i które staną się wizytówką tego miejsca. Aby restauracja podobała się gościom musi też mieć klimat ciepłego, intymnego miejsca, gdzie warto odpocząć i się zrelaksować.

Twoja odpowiedź

11 + 4 =

Ostatnie pytania

Pytania z odpowiedziami