jak zrobić chrzan domowy

jak zrobić chrzan domowy

Pytania i Odpowiedzijak zrobić chrzan domowy
Zespół Qlix Personel zapytał 2 lata temu

Chrzan zbiera się w okresie jesiennym. Korzenie chrzanu można utrwalać z dodatkiem różnych przypraw. Wpierw należy je oczyścić, dokładnie wyszorować oraz zmielić (do tego można użyć blendera lub maszynki do mięsa lub po prostu zetrzeć na tarce). Do pasty z chrzanu dodaje się następnie zalewę. Taką zalewę przygotowuje się odpowiednio wcześniej, ponieważ musi ona stać jedną dobę. Przepis na zalewę: rozpuścić w wodzie sól i cukier, doprowadzając wywar do wrzenia. Dodać przyprawy (może być według gustu, np.: pieprz, cynamon, goździki, sok z kwaszonych buraków). Dalej, przygotowany roztwór przykrywamy pokrywką i studzimy. Do wystudzonej pasty dodajemy ocet (w proporcji według upodobań, nie większa niż 1:3 w stosunku do wody) i odstawiamy na jeden dzień. Po upływie doby należy przecisnąć zalewę przez gazę i wymieszać z chrzanem. Tak przygotowaną domową pastę umieszczamy w słoikach i dokładnie zakręcamy pokrywki. Chrzanu używamy jako dodatek na zimno do wędlin, jajek i sałatek. Słoik z chrzanem odpowiednio zamknięty może być przechowywany bardzo długo.

Twoja odpowiedź

11 + 6 =

Ostatnie pytania

Pytania z odpowiedziami