jak zrobic kawior z ikry

jak zrobic kawior z ikry

Pytania i Odpowiedzijak zrobic kawior z ikry
Zespół Qlix Personel zapytał 2 lata temu

Kawior może być szczególnym dodatkiem na uroczystym stole, np. świątecznym czy sylwestrowym. Należy zacząć go przygotowywać odpowiednio wcześniej. Trzeba najpierw zaopatrzyć się w ikrę, np. ze śledzia, dorsza czy łososia. Ikrę dokładnie płuczemy i mieszamy z solą lub też zanurzamy w solance. Ikrę trzeba podgrzać, ale nie za bardzo, wystarczy na tyle, aby odpadła błonka. Błonki, naturalnie, zbieramy i pozbywamy się ich. Do ikry można dodać trochę octu, czosnku, soli, pieprzu lub bardzo drobno pokrojonej cebuli. Jeżeli mamy takie upodobania, możemy również dodać inne przyprawy, np. chili. Warto trochę poeksperymentować. Tak przygotowaną ikrę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki, najlepiej na dobę. Po tym czasie można go spożywać. Świetnie smakuje na bagietce czy kromce chleba z masłem. Doskonale komponuje się z szampanem i innymi alkoholami, np. pasuje do kieliszka wódki. Kawior jednak szybko się psuje i nie należy go długo przechowywać. Resztki kawioru po kilku dniach należy wyrzucić.

Twoja odpowiedź

15 + 8 =