Jak zrobić miód pitny?

Jak zrobić miód pitny?

Pytania i OdpowiedziJak zrobić miód pitny?
Zespół Qlix Personel zapytał 2 lata temu

Miód pitny był to obok wina jeden z najstarszych trunków i według kronikarzy był mocniejszy i bardziej aromatyczny. Nic dziwnego miód pitny jest bowiem otrzymywany z miodu pszczelego wielokwiatowego, dzięki któremu zawdzięcza swój aromat i smak. Jednak nie każdy napój tego typu jest tak samo dobry. Niektóre są mocniejsze inne słabsze, te najmocniejsze to półtoraki, gdzie brzeczka powstaje z jednej jednostki miodu na przykład 10 litrów i pół jednostki wody czyli 5 litrów, dwójniaki, mają one taką samą ilość miodu i wody, trójniaki stosunek miodu do wody to 1:2, czwórniaki odpowiednio 1:3 i piątaki 1:4. Najpierw przyrządzamy matkę drożdżową czyli rozpuszczamy drożdże w 1,5 litra wody zmieszanej z łyżeczką cukru. Odstawiamy by grzyby się rozrosły. Kolej na rozcieńczenie miodu czyli przygotowanie brzeczki miodowej. Proporcje są zależne od rodzaju alkoholu jaki chcemy stworzyć. Zaznaczamy ilość płynu, gotujemy około pół godziny i dolewamy brakującą wodę. Mieszaninę wlewamy razem z matką drożdżową i kwaskiem cytrynowym do gąsiora. Miód będzie fermentował w dwóch fazach ostrej i łagodnej w sumie przez dziewięć tygodni a potem po przelaniu do butelek dojrzewał przez jeden rok.

Twoja odpowiedź

20 + 18 =

Ostatnie pytania

Pytania z odpowiedziami