jak zrobić ogórki konserwowe?

jak zrobić ogórki konserwowe?

Pytania i Odpowiedzijak zrobić ogórki konserwowe?
Zespół Qlix Personel zapytał 2 lata temu

Ogórki konserwowe to jeden z popularniejszych dodatków do naszych polskich obiadów. Przyrządzenie takich ogórków nie jest trudne, ale będziemy potrzebować na to troszkę czasu. Składniki jakich potrzebujemy to: jeden kilogram ogórków, szczypta majeranku suszonego, szczypta białej gorczycy, ponad pół litra wody, dwadzieścia pięć gram cukru, piętnaście gram soli, pół szklanki octu, kilka sztuk ziela angielskiego, klika liści laurowych, cztery ząbki czosnku oraz kawałek korzenia chrzanu. Na początek myjemy dokładnie ogórki i kroimy czosnek w plasterki, tak samo chrzan. W międzyczasie robimy zalewę z wody, octu, soli i cukru. Takie składniki musimy zagotować. Następny krok to włożenie ogórków do słoika. Po włożonych ogórkach dodajemy resztę naszych składników. Gdy w słoiku będzie już wszystko ułożone to wypełniamy je naszą zalewą. Następnie musimy je spasteryzować. Na dno garnka kładziemy ściereczkę a nasz słoik kładziemy na nią. Gotujemy przez piętnaście minut. Ostatnim krokiem będzie ustawienie naszego słoika do góry nogami. Gdy już ostygnie oznacza to, że ogórki są gotowe.

Twoja odpowiedź

0 + 17 =

Ostatnie pytania

Pytania z odpowiedziami