Na czym polega fermentacja mlekowa?

Na czym polega fermentacja mlekowa?

Pytania i OdpowiedziNa czym polega fermentacja mlekowa?
Zespół Qlix Personel zapytał 2 lata temu

Fermentacja mlekowa, inaczej nazywana kiszeniem, jest to jednym ze sposobów konserwowania produktów żywnościowych. Jest to beztlenowy rozkład substancji organicznych, wzbogaconych w energię, do prostszych związków, które zawierają mniejsze ilości energetyczne. Aby zaszedł proces fermentacji mlekowej, potrzebny jest udział różnorakich gatunków bakterii, które metabolizują proste cukry do kwasu mlekowego. Zachodzi to przy pomocy wytwarzanych enzymów. Oprócz kwasu mlekowego mogą powstać także inne związki, między innymi dwutlenek węgla czy kwas octowy. Owe substancje, które powstają w ten sposób, mają działanie utrwalające – przede wszystkim poprzez możliwość hamowania rozwoju wszelkich drobnoustrojów, a także zdolność do ograniczania zmian, które zachodzą wewnątrz tkanek surowców. Metoda fermentacji mlekowej ma bardzo wiele zalet, przede wszystkim łatwy i szybki proces przerobu surowca, dobrze zachowanie składników oraz bardzo niskie koszty produkcji. Ponadto, fermentacja mlekowa tworzy nowy, bardzo specyficzny smak kiszonek.

Twoja odpowiedź

10 + 18 =